Followers

Monday, 8 August 2011

Follow Sampai Gereja..

Assalamualaikum saudaraku...


Dalam banyak banyak ayat, aku paling takut tgk ayat " I dah folo u..folo me back ok.." Haaa..so sweet sebab follow tapi haaa...kene follow balik ke.. Kene ke, kene ke, ke ke ke..?? Huhuhu... Banyak jugak entri pasal follow memfollow yang aku baca.. Makin banyak aku baca makin kurang rasa bersalah sebab tak follow balik... Phewww.. Tak semua orang suka terpaksa follow balik.. Lega aku..! Yelar..kita manusia ni pantang orang buat baik mesti ada rasa terhutang budi.. Bukan kita nak pun rasa macam tu tapi rasa tu datang sendiri.. Dah nama pun "ter" kaaannnn...


Inilah agaknya yang dirasai oleh orang orang islam yang hadir makan malam di gereja tu.. Mereka dikatakan terpengaruh dengan agama berkenaan telah banyak kali menerima bantuan dari pihak gereja.. Namun aku percaya asasnya masih pada rasa terhutang budi.. Sebelum tu telah puas mereka memohon bantuan dari saluran sebetulnya namun sukar melepasi karenah birokrasi.. Walaupun ada peruntukkan untuk orang fakir dan muallaf seperti mereka, tetap juga bantuan itu tidak diperolehi.. Masih belum layakkah mereka menerima bantuan?


Biasalah kan,bila ada yang datang menghulurkan bantuan, rasa berterima kasih amat tinggi dirasai dalam hati.. Tak kira siapa yang menolong ketika tu.. Yang penting dapat meneruskan kelangsungan hidup.. Kalau sehari dua berlapar maaf lagi.. Tapi kalau dah hari hari minda pun boleh jadi tak waras.. Tak percaya? Cuba buat orang yang lapar marah.. Silap silap dapat back-hand..


Mesti ada yang kata, " ramai lagi yang susah takde pulak sampai jual akidah.." Mana awak tau??!! Awak nampak yang kat gereja tu je.. Yang tak gi gereja??


Dan mungkin ada ayat yang lebih islamik, " Kita kan ada Allah tempat meminta.. Rezeki tu kan di tangan Allah.. Kenapa sampai nak minta sehingga tergadai akidah.. Berusaha,Insyaallah ada rezeki tu.."


Hmmm..bercakap memang mudah.. Berat mata memandang berat lagi rasa hati taknak tolong... Selalu kita ni cakap je lebih tapi tolong tak jugak.. Bila sampai bab bab ketuhanan semua tunjuk terer.. Mungkin kita yakin kalau kita di tempat mereka kita masih berupaya mempertahankan iman di dada.. tu pasal senang cakap!! Lupalah tu Allah boleh tarik bila bila masa.. Dan mereka yang hadir ke gereja itu selain kesusahan yang dilalui mungkin jiwa mereka turut kosong.. Kekosongan tu pulak diisi oleh kebaikkan yang dihulurkan oleh pihak gereja.. Inilah masanya pihak gereja menampakkan betapa agama mereka sangat tulus.. Pastu taulah kan apa jadi.. Jadilah macam kes tu.. Ha'aaa.. kes makan malam muhibbah!!! Haaahh!! Nak tuding jari kat sape lak tuh??!!


So sape yang mereka nampak lebih baik kat sini.. Bukan kita kan kan kan..? Itulah susahnya terhutang budi ni.. Jiwa raga kita terpaksa diberikan sebagai balasan.. Walau hati tak rela tapi itulah aturan hidup.. Aku follow engkau, engkau follow aku.. Eh eh bukan!! Itu untuk bloggers.. 


Pendapat aku ni secara surface je.. Tak terlalu mendalam dan aku tak nak komen pasal serbuan tu.. Tunggu laporan kata dorang.. Chiaooo duluuuu...Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

1 comment:

  1. Bagus la artikel ni.. Naluri manusia memang begitu, rasa terhutang budi, harus pula membalas budi. Dlm masalah yg di atas, apa yg harus dibayar adalah akidah, krn naluri itu brkata begitu, meskipun sebenarnya tidak begitu. Salah siapakah ini? Kita tanya kpd pihak yg brwajib utk menjawabnya...

    Apa2 pun sebaiknya kita sendiri harus ambil ikhtibar dr peristiwa ni, apakah kita pernah brhadapan dgn mrk yg minta2 pada kita, dan kita pula tak memberi, haruslah kita merasa bersalah.. Bagus la artikel ni.. Naluri manusia memang begitu, rasa terhutang budi, harus pula membalas budi. Dlm masalah yg di atas, apa yg harus dibayar adalah akidah, krn naluri itu brkata begitu, meskipun sebenarnya tidak begitu. Salah siapakah ini? Kita tanya kpd pihak yg brwajib utk menjawabnya...

    Apa2 pun sebaiknya kita sendiri harus ambil ikhtibar dr peristiwa ni, apakah kita pernah brhadapan dgn mrk yg minta2 pada kita, dan kita pula tak memberi, haruslah kita merasa bersalah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...