Followers

Thursday, 1 September 2011

Doa Hari Lahir..

Assalamualaikum...


Hai korang..hari ni hari jadi aku.. Bersyukur sangat kerana masih diberi peluang untuk merasai nikmat yang Allah berikan.. Dan untuk merasai pahit manis dalam menjalani kehidupan di bumi Allah.. Namun dalam rasa bersyukur itu terselit rasa malu yang amat sangat kerana begitu banyak yang Allah berikan untuk aku tapi hanya sedikit yang aku lakukan untukNya.. Berdosanya aku rasa kerana menjadi seorang hambaNya yang tidak tahu untuk berterima kasih.. Dari semalam aku mencari doa hari lahir sehingga aku terjumpa doa ini di satu blog http://rafikasastras.blogspot.com .. Doanya cukup menyentuh hati dan mengundang keinsafan betapa aku begitu lalai mengingatiNya.. Halalkan perkongsian ini... Terima kasih..


"Terima kasih Ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku…dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.
Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besar kasihMu…Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan kesedihan dan kesakitan yang amat pedih.
Ampunkan aku Ya Allah pabila aku merintih nasibku di hadapanMu. Kalau bukan kepadaMu, kepada siapa lagi harus ku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini Ya Allah…namun aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.
Dalam usia begini…aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini…aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Dalam usia meniti senja ini…aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik.Dalam usia ubanan ini yang ku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada yang sudi.
Ya Muhaimin…pimpinlah tangan hambaMu ini…pimpinlah hati hambaMu ini…pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus… sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku… bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.
Ya Al Hakiim…berikanlah ilham kepadaku agar aku mampu terus berkarya Agar aku terus mampu memberikan sedikit ikhtibar dan dakwah dengan caraku. Hulurkan kepadaku bijaksana agar aku mampu terus memacu kalam keinsanan sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.
Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku. Engkaulah Ya Maha Besar… peliharalah aku  ini agar terus berpegang teguh pada taliMu.
Terimalah permohonan hambaMu yang sedang bermusafir di bumiMu ini Ya Al Mudzill.
Amin Ya Rabbul Alamin..."


Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

8 comments:

 1. selamat hari jadi :)
  selamat hari raya ^^
  may ALLAH bless u always

  ReplyDelete
 2. Salam rayamerdeka...

  perkenalkan http://sembangberisi.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Happy Birthday =D we share the same birthday!

  ReplyDelete
 4. HAPPY BIRTHDAY ! MAY ALLAH SWT BLESS YOU ALWAYSS (:

  ReplyDelete
 5. selamat hari lahir...

  jgn lpe fllow icha ok..tq ;)
  http://www.ichagurlz90.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. Salam Qama Rina,zmah,Terchic & Princess Icha..thank you sooooo much..

  ~KlaraParis~ wish u a very happy birthday.. :)

  ReplyDelete
 7. happy birthday Ernie.....!!! weee witttt

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...