Followers

Sunday, 17 June 2012

Review Novel: Adamaryam a.k.a Code XADAMARYAM
Xarine


ISBN: 978-967-5118-74-6
Penerbit: Jemari Seni Sdn bhd
Tarikh terbit: November 2011
Halaman: 504
Harga: RM20.00 (Sem. Malaysia)/RM23.00 (Sabah/Sarawak)


Salam. Jujurnya saya agak 'lost' dalam membuat review kali ini. Ini kerana novel Adamaryam telah lama saya habis baca ( lebih kurang 6 bulan lepas). Novel ini saya jumpa ketika melayari laman web Jemari Seni penghujung tahun lepas. Itulah kali pertama saya kenal dengan nama penulisnya. Beliau juga pernah menghasilkan 2 lagi novel iaitu Yuda dan Bintang-bintang Ke Syurga. Mungkin juga sekarang dalam proses menghasilkan Yuda 2.

Untuk memudahkan review, saya ulang-baca cerita ini sepintas lalu. Persepsi saya? Ia adalah sebuah cerita aksi-thriller yang ringan. Xarine membawa saya mengenali alam pekerjaan kilang. Bukan secara detail tapi cukup untuk saya tahu serba sedikit bagaimana keadaan bekerja di kilang. Saya anggarkan yang penulis sendiri adalah jurutera kilang (maaf,kalau saya silap). Banyak juga perkataan-perkataan yang berteknologi tinggi yang digunakan. Kebanyakannya tidak saya fahami namun ia tidak langsung mengugat keinginan saya untuk terus membaca. Bahasa kelantan pun ada. Kelakar rasanya bila mulut saya terkumat kumit mengulangi dialog  Bani. Hehe..

Okey, saya ringkaskan cerita. Adam mempunyai segala-galanya. Genius, berpangkat, ada rupa sehingga menjadi kegilaan ramai gadis-gadis kilang di situ. Bagi saya Adam adalah lelaki kategori 5 bintang! Adam berjaya mencipta formula Code X yang bakal mengubah kehidupan manusia. Wow, hebat! Apa itu Code X? Itu kena baca sendiri kerana Code X ini yang sebenarnya membawa kepada perkembangan plot Adamaryam (walaupun sinopsisnya seolah-olah mengambarkan Maryam adalah tunjang utama cerita ini).

Formula Code X yang dicipta itu mengheret Adam dalam konflik jenayah peringkat antarabangsa. Ramai yang mahukan formula tersebut. Kepercayaan dan kesetiaan bukan lagi perkara pokok. Wang adalah segala-galanya hingga Adam diculik dengan daya tipu muslihat oleh orang yang dipercayai. Musuh dalam selimut! Apabila projek bernilai jutaan USD itu hampir siap, formula itu pula diciplak dan menyebabkan projek itu hampir dibatalkan. Maka terbongkar satu demi satu rahsia disebalik penghasilan formula Code X. Sempurna, saya memang suka cerita aksi.

Oh ya, saya memang tidak menyentuh kisah cinta yang dipaparkan. Permulaan cerita memang agak perlahan. Pengenalan kepada watak-watak yang terlibat serta kaitan antaranya tidak begitu saya fokuskan. Bagi saya, itu hanya proses biasa dalam jalinan sesuatu cerita. Namun dipengakhirannya, saya terkesan dengan watak Bani. Walaupun niat sebenarnya baik namun cara Bani menyelesaikan masalahnya telah mendatangkan musibah pada diri sendiri. Betullah orang kata yang niat tidak menghalalkan cara.

Kesimpulannya, cerita ini memang sesuai untuk mereka yang suka genre aksi yang tidak keterlaluan. Diselitkan dengan kisah cinta untuk diseimbangkan dengan gaya cerita yang pantas dan mendebarkan. Secara peribadi, saya rasa yang Adamaryam boleh berdiri sendiri dalam genre begini tanpa melibatkan kisah cinta. Namun, penulisnya lebih tahu apa yang ingin disajikan. Apa-apa pun syabas saya ucapkan kerana mampu menulis cerita aksi-thriller sebegini.Selamat membaca.Even if they can buy the sun, they can't buy you.
Islam made your heart worth heaven.

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

1 comment:

  1. feewittt..awez kilang tuu??
    haha...klau tebal mcm kamus..xlarat den nk bace..hoho ;))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...