Followers

Monday, 14 October 2013

[Resensi Buku] Bougainvillea - Packy SidiqueBougainvillea

Packy Sidique
ISBN:978-967-0508-04-7
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
Tarikh terbit: 2012
Harga: RM22.00 (Sem. Malaysia)/RM25.00 (Sabah/Sarawak)Assalamualaikum. Ini review pertama setelah beberapa bulan terhenti. Sebenarnya dalam beberapa bulan itu, banyak buku-buku yang sudah habis saya baca. Cumanya tidak diulas disini. Tetapi sehabis sahaja membaca karya pertama penulis ini, keinginan itu datang semula.

Bougainvillea pada saya merupakan kisah penyiasatan yang 'soft', kurang suspen tetapi teratur. Walaupun penyiasatan yang dilakukan antara nampak tak nampak, ia masih lagi membawa rasa ingin tahu perkaitan antara watak-watak suspek jenayah.

Seperti lazimnya cerita penyiasatan, ia bermula dengan satu kes pembunuhan. Satu mayat milik seorang gadis ditemui dengan kesan dicekik di satu kawasan pelupusan. Kes ini disiasat oleh ASP Kimi. Kimi, seorang yang digambarkan oleh penulis sebagai seorang yang tinggi dan tegap (sesuai dengan tugasnya sebagai pegawai polis) serta mempunyai wajah 'chinese look'. Menyertai pasukan polis kerana mempunyai misi sampingan iaitu ingin menjejaki kehilangan Nina, kekasih yang hilang 10 tahun lepas. Takdir telah menemukan dia dengan Deena. Lebih dramatik lagi, wajah Deena saling tak tumpah wajah Nina.

Watak Deena adalah medium yang membawa kepada apa yang berlaku kepada Nina. Deena yang baru berpindah ke Penang kebetulan tinggal di rumah yang pernah didiami Nina. Sejak itu Deena sering diganggu mimpi yang sebenarnya merupakan mesej untuknya. Namun ingin saya nyatakan bahawa kehilangan Nina bukanlah fokus utama cerita ini. Cuma siasatan ke atas kes pembunuhan yang berlaku telah membawa kepada penemuan kehilangan Nina sekaligus.

Risau kalau-kalau rahsianya terdedah, penjenayah tersebut telah menukar identitinya. Mangsanya kali ini ialah Edelene, tanpa menyedari Edelene adalah seorang pegawai polis. Apa yang berlaku kepada Edelene sama seperti mangsa-mangsa sebelumnya tetapi nasib Edelene lebih baik. Dia selamat walaupun koma. Sayangnya, kerana dia adalah salah seorang saksi utama selain Daniel (pelayan restoran) yang pernah melihat si penjenayah tersebut.

Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga. Akhirnya penjenayah itu dapat dikesan. Seperti biasa teori saya, watak yang kurang ditonjolkan itulah watak penjenayah. Namun, bagi saya profil penjenayah tidak cukup kuat dari segi psikologi untuk membolehkan dia dianggap sebagai 'pembunuh bersiri'. Seharusnya perlu diletakkan sejarah yang lebih kelam kerana untuk muncul sebagai pembunuh bersiri tidak cukup hanya bermula dengan kenakalan di waktu remaja.

Walaubagaimanapun, saya cukup enjoy dengan novel ini. Segala tanda tanya apa kaitan penjenayah dengan suspek yang lain terjawab. Kenapa tajuk novel ini Bougainvillea? Itu kena baca sendiri.

Tahniah untuk penulis, Packy Sidique.
 
 
Selamat membaca.
 
 
 
 
 
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

3 comments:

 1. Assalamu'alaikum,
  Ada writers friend tag saya post ni. Terimakasih kerana sudi review buku saya dan Alhamdulillah untuk teguran yang membina... sangat penting untuk penghasilan karya seterusnya. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih kembali sebab sudi singgah ke sini. Saya doakan awak terus sukses dalam bidang penulisan :)

   Delete
 2. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...