Followers

Monday, 16 December 2013

[Resensi Buku] Suara Tengah Malam - Maria Kajiwa


Suara Tengah Malam
Maria Kajiwa 
 
ISBN:978-967-0535-38-8
Penerbit: Buku Prima
Tarikh terbit: 2013
Halaman:524
Harga: RM19.90 (Sem. Malaysia)/RM22.90 (Sabah/Sarawak)Assalamualaikum.

Puas hati! Itu komen pendek saya. Kali ini novel penulis diterbitkan oleh Buku Prima dibawah label seram. Bagaimanapun novel ini bukan novel seram. Mungkin lebih kepada misteri. Penulisnya, Kak Maria sebelum ini telahpun menyiarkan beberapa bab dari novel ini di blognya.

Berlatarbelakangkan negeri Melaka, penulis menggunakan watak Adam, seorang penyiasat persendirian dari novel 'Seteguh Ilalang'. Adam, kehilangan isterinya yang dipercayai diculik telah ke Melaka bila mendapat maklumat yang isterinya ada di Melaka. Saya suka bila Maria Kajiwa menggunakan Melaka sebagai latar cerita kerana saya memang suka Melaka. Satu kelebihan Kak Maria ini bila dia gambarkan sesuatu tempat itu ia selalunya membuatkan saya ingin pergi ke situ. Kak Maria mengambarkannya sehingga ia kelihatan 'hidup'.

Mengenai watak Adam, saya tidak pasti bagaimana Adam dalam novel 'Seteguh Ilalang'. Novel pemberian Kak Maria itu masih kemas lagi dalam simpanan. Maaf Kak Maria, in shaa allah nanti saya akan baca.

'Suara Tengah Malam' mengetengahkan beberapa masalah sosial yang menghantui masyarakat kita. Mazni yang menjadi kerakusan ayah tiri terbiar menanggung trauma sementelah ibunya yang menyalahkan dia dalam hal ini. Kalau ibu sendiri sudah tidak percaya, kepada siapa lagi mangsa sumbang mahram mengadu nasib? Kelurga Mazni menjadi kucar kacir selepas itu. Perbuatan ayah tiri yang tidak bertanggungjawab serta sikap ibu yang tidak memihak pada anak-anak telah menyebabkan Mazni lebih rela tinggal berjauhan dari keluarga. Adiknya pula menjadi penagih dadah hingga akhirnya terlibat dengan geng kongsi gelap atas desakan hidup di samping merasa kecewa dengan apa yang menimpa keluarganya.

Rumah yang mereka diami pula sering kedengaran suara aneh menjelang senja. Tipikal masyarakat kita yang suka percayakan hal-hal ghaib, rumah itu dilabel sebagai rumah berhantu. Yakin ada sesuatu yang berlaku, Adam mula menyiasat kisah hantu tersebut. Wah, 2 kes sekaligus. Adam memang penyiasat sejati. Hehe...

Okeylah. Apa kata baca sendiri novel ini. Karya Kak Maria memang tidak menghampakan. Selalunya novel Kak Maria membawa mesej yang sepatutnya kita ambil berat. Sebagai masyarakat yang terkenal dengan sikap prihatin, penglibatan kita dalam usaha membenteras gejala sosial sangat-sangat dituntut. Diharap kita tidak menjadi masyarakat yang 'bisingnya' hanya bermusim. Semoga.


Selamat membaca.

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...